×

Araklı'da Tarihi Asker Mezarı Keşif Edildi

  • 19.04.2024 00:05
  • Araklı
Araklı Yıldızlı Mahallesinde Tarihi Mezar
Araklı'da Tarihi Asker Mezarı Keşif Edildi

Araklı Yıldızlı- Avanoz mahallesinde 327 YILLIK ASKER MEZAR TAŞINA RASTLANDI.

 

Araklı ilçesinin Yıldızlı (Avanoz) Mahallesinde Osmanlı dönemine ait bir yeniçeri askeri mezarına rastlandı. Kavuklu Mezarlık olarak bilinen tarihi mezarlıktaki mezar taşı 327 yıllık bir geçmişe sahip.

 

Avanoz Mahallesi’nin tarihe ve doğaya meraklı imamı Murat Şenel Hocaefendi tarafından gün yüzüne çıkarılan mezar taşı, Padişah II. Mustafa döneminde Avanoz ve civarında görev yapan bir askere ait. Mezar taşına dair konuyu, Gazi Üniversitesi Tarihçi Öğretim Görevlisi ve hemşehrimiz Mehmet Akif Bal Hocamıza sorduk.

M. Akif Bal hoca şu bilgileri paylaştı: “Avanoz Mahallesindeki bu mezar taşının başlığından hareket edildiğinde, başlığın “Dağdağan” dediğimiz bir başlık olduğu ve Yeniçeriler tarafından kullanıldığını söyleyebiliriz. Dolayısıyla bu mezar başlığı bir yeniçeri askere ait.

Mezar taşını okuduğumuzda ise şu bilgilere rastlıyoruz:

MERHUM HACI OSMAN

RUHUNA FATİHA

 SENE 1113 (MİLADİ 1697)

Konuya dair görüşlerini sürdüren Bal Hoca:

 “Bu tür mezar taşları bizim yöredeki bir nevi tarihi tapularımızdır. Araklı’daki tarihi varlığımızın temellerini ve köklerini bu tür tarihi eserlere bakarak kesinleştiriyoruz. Dolayısıyla tarihi mezar taşları gibi yüksek kıymete sahip bu tür tarihi malzemenin bir milli hisle ve hassasiyetle korunmaları gerekir. Bu konuda, mahallelerde görev yapan eğitimcilerimize, imam hatiplerimize ve muhtarlarımıza çok büyük bir görev düşmektedir.

Mahalle ve köylerimizdeki tarihi malzemenin Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunca tescillenmesi ve koruma altına alınmaları için acilen teşebbüste bulunmak gerekmektedir. 

Avanoz’daki tarihi mezar taşının ortaya çıkarılmasına dair adımlar atan Murat Şenel hocaefendiye, Selami Ertürk hocamıza, Prof. Dr. Engin Ertürk hocaya, Yıldızlı Muhtarı Afan Ertürk’e ve Yıldızlı Mahallesinin duyarlı tüm halkına teşekkür ederim.” Dedi.

 

Haber Kaynak: Araklı Arı Haber 

Yorumlar 0

Yorum Yapabilmek için kullanıcı girişi yapmanız gerekmektedir.

Yorum bulunamadı. Bu habere ilk yorumu siz yapın.

SİTE MENÜ